Mange pårørende opplever at de finner kunnskap, hjelp og støtte i litteraturen. Her finner du en lenkesamling over litteratur du kanskje vil ha nytte av. Det er en bred samling, med både faglitteratur på rusfeltet, bøker skrevet av, for og/eller om pårørende eller rusavhengige, eller skjønnlitteratur. Vi har ikke lest alle bøkene selv, og kommer i liten grad med bokanmeldelser, men vi lenker til andre bokomtaler eller forlagssidene.
Bøker av, for og/eller om pårørende eller rusavhengige:
Om å ta vare på seg selv:
Løbach, Vigdis: Sammen – på bedringens vei
Dette er Fossumkollektivets venners egen bok. En bok som er ment å være en støtte for de som er pårørende til ungdom i rusbehandling. Boka er spesifikt rettet mot de som er nærstående til noen i behandling i Stiftelsen Fossumkollektivet, men det meste av innholdet er så generelt at de fleste pårørende vil ha nytte av den. Gjennom intervjuer og blogginnlegg formidler boka hvor viktig det er at pårørende tar vare på seg selv. Utgitt av Fossumkollektivets venner, 2020.
Ranheim, Unni: Det begynner å ligne et liv
Boka handler om pårørende til rusmisbrukere og deres hverdag. Familie og venner, men også fagpersoner deler sine historier. Forfatteren har samarbeidet med pårørendesøster Merete Almås, som deler innlegg fra sin blogg i boken. LiV forlag, 2018.
Pio: NÆr. Mestringsbok for pårørende
Ny revidert mestringsbok for pårørende. En selvhjelps og oppslagsbok med verktøy, råd og tips som kan være nyttig for pårørende.
Høie, Magnhild Mjåvatn og Sjøberg, Britt-Marie Drottz: Forbannede, elskede barn
Forbannede, elskede barn setter søkelys på foreldre og nære pårørende av narkotikamisbrukere. Bokas første del formidler pårørendes erfaringer direkte og uten omskrivninger. I andre og tredje del presenterer forfatterne teoretiske modeller, perspektiver og drøftinger som gir unike muligheter til økt kunnskap og utvidet innsikt i den situasjon, de reaksjoner og de følelsesmessige påkjenninger som pårørende til narkotikamisbrukere lever med over tid.
Skartveit, Gro: Den usynlege smerta
Dette er en bok om pårørende til misbrukere av narkotika, alkohol og medisin. Forfatteren forteller om møter med pårørende, og gir råd om hvordan det går an å leve med rusen for de som står rundt.
Fra virkeligheten:
Aksvik, Lise: Hekta – Marit fra Slottsparken forteller sin egen historie
Andreassen, Michael: Jeg heter Michael og er alkoholiker
I mange år hadde den profilerte P4-programlederen Michael Andreassen klart å beholde masken på jobb, et stadig mer galopperende alkoholkonsum til tross. Men vinteren 2012 raknet det. I radiostudioet segner han om og blir kjørt til akuttmottaket.
Etter mer enn fire år uten flaska er han klar til å fortelle. Om hvordan alkoholmisbruket – som begynte uskyldig – etter hvert spant fullstendig ut av kontroll. Han kjørte i fylla. Han intervjuet statsministeren dritings. Han klarte ikke lenger å betale regninger eller ta vare på seg selv. Og vondest av alt – han greide ikke være en god far for sine barn. I perioder var han så langt nede at han vurderte å gjøre slutt på det hele.
Andresen, Espen: Fri fra avhengighet
Etter en utrygg barndom i et drabantbymiljø fulgte mange år som rusmisbruker før riktig behandling førte forfatteren tilbake til livet som frisk og rusfri.
Biden, Hunter: Alt det vakre
Alt det vakre er Hunter Bidens selvbiografi. Det er en fortelling om familien, som tidlig ble utsatt for store prøvelser. Det er en beretning om tap: først en mor og en søster, og siden en bror. Og det er en usminket fremstilling av eget alkohol- og narkotikamisbruk. Men det er også portrettet av en far, Joe, som på tross av motgangen holdt familien samlet, og som jobbet seg opp til å bli USAs 46. president.
Bitsch, Anne: Går du nå, er du ikke lenger min datter
«Går du nå, er du ikke lenger min datter» er Anne Bitschs fortelling om en oppvekst med en psykisk syk og alkoholisert mamma. Ved å lete i gamle brev, dagbøker, offentlige arkiver og i samtaler med mennesker som kjente dem, prøver forfatteren å finne svar på hvordan en familie kunne gå i oppløsning uten at noen grep inn. Hun vil avkle mytene om den typiske misbruker og skildrer enkeltmenneskets og samfunnets avmakt i møte med omsorgssvikt av barn fra «møblerte hjem».
Dette er en personlig bok om overlevelse og tilgivelse, som tar parti for de barna som ikke selv kan fortelle hvordan de har det når mor eller far drikker.
Bjerke, Trond Nergaard: Rus. Avhengighetens paradokser
Avhengighet har fulgt Trond Nergaard Bjerke gjennom store deler av livet. Det startet med farens hjemmebrent, og utviklet seg til et ukontrollerbart konsum som ledet til tosifrede innleggelser, elektrosjokkterapi og medisinering. Men Bjerke er mer enn rusavhengighet og mentale lidelser. Han er en fremstående akademiker innen samfunnsvitenskap, forskningsleder for rusklinikken på Universitetet i Nord-Norge og privat er han gift og har tre barn.
Bjertnæs, Sverre: MIne Bilder. Om kunst og alkoholisme
Sverre Bjertnæs er en norsk billedkunstner som gjennom 25 år har hatt omfattende utstillingsvirksomhet i Norge, Europa og USA. Særlig to ting har preget ham gjennom store deler av hans karriere: Å samle på verker av kunstnere han beundrer og hans problematiske forhold til alkohol.
Bowen, James: En gatekatt ved navn Bob
James har i 10 år levd fra hånd til munn som gatesanger i London, da katten Bob plutselig smyger seg inn i hans liv. Et kjæledyr og en ekstra munn å mette er det siste James føler han trenger. Det viser seg snart at han tar feil. Bob er nettopp det James trenger, og snart er den rødbrandete katten i ferd med å endre James’ liv. En sann, rørende og oppløftende historie fra Londons harde gater.
Dahl, Emma: Løvetann i sølevann
For mange norske familier ble livet bedre etter krigen. For noen ble situasjonen verre, mye verre. Krigstraumer, fattigdom og alkoholmisbruk førte dem inn i en uhyggelig spiral som de ikke fant noen vei ut av. I Løvetann i sølevann følger vi en slik familie. Hovedpersonen Emma vokser opp i en typisk norsk småby, og fra tidlige barneår opplever hun en rystende hverdag preget av vold, svik og grusomme overgrep.
Mor er alkoholiker, far sinnssyk. Alle i omgangskretsen er rusmisbrukere.
Emma gjør alt hun kan for å overleve. Hun prøver å få hjelp, men ingen vil hjelpe. Politiet ser en annen vei, og naboer er mer opptatt av å fordømme enn av å forstå. Emma blir vitne til et drap som vennene til moren begår. Det blir vendepunktet. Fra nå av kan ingenting bli verre – og langsomt klarer hun å kjempe seg tilbake til det samfunnet som har sveket og utstøtt henne.
Ditlevsen, Tove: Barndom. Ungdom. Gift
Barndom, Ungdom og Gift (1967–1971) er alle usedvanlig ærlige og selvutleverende. Danske Tove Ditlevsen skildrer sin egen oppvekst som del av Københavns arbeiderklasse, forfatterlivet, de mange ekteskapene og rusavhengigheten.
Flagstad, Jeanette og Øivind: En glad gutt – og søstra til dophuet
I en tomannsbolig utenfor Oslo bor mor, far, storesøster og lillebror. Men familieidyllen skal snart bli revet opp idet lillebror begynner med rusmidler..
Les fortellingene til de svært ulike søsknene Øivind og Jeanette, som møtes igjen på farens dødsleie – etter 20 år nesten uten kontakt – for å fortelle hver sin historie
Grinderud, Paal-Andre: Alene – nå igjen
Da Paal André Grinderud var ti år døde faren hans av hjerteinfarkt. Moren Wanda havnet i bunnløs sorg, og alkoholen ble etter hvert mer sentralt i Wandas liv enn omsorgen for barna. Da Paal André var 16, mistet han også moren. Til tross for sitt vanskelige utgangspunkt, klarte løvetannbarnet Paal André Grinderud seg.
Grinderud, Paal-Andre: Aldri mer alene
Vi husker alle Paal-André Grinderud fra hans bok Alene – nå igjen, som vakte slik oppsikt da den utkom i 1992. Det var en hjerteskjærende beretning om å vokse opp med en alkoholisert mor. I Aldri mer alene vender han tilbake til den samme tematikken, men nå med en helt annen innstilling. Dette er en bok om forsoning – med ens egen fortid og med mennesker som har gjort en vondt, levende som døde. Samtidig som vi får del i Paal-Andrés egen kamp for å finne et tryggere ståsted i tilværelsen, forteller han – nærmest i novellens form, men basert på virkeligheten – om en rekke andre livsskjebner. Felles for dem alle er: Hvordan vinne fram til forsoning med seg selv og sine medmennesker?
Grinderud, Paal-Andre: En mor ved navn Wanda
I denne boka skriver forfatteren om både gode og dårlige hendelser i oppveksten med en mor som var alkoholiker. Han skriver om hvordan barndommens tøffe år med ustabile familieforhold kan relateres til senere episoder med fysisk og psykisk sykdom.
Harsem, Anne-Britt: Som avtalt med legen
Boken skildrer Aleksander og morens møte med hjelpeapparatet, fordommene i samfunnet og hvordan legene gradvis forandrer den glade gutten til en pillenarkoman. En rusmisbruker. Hvordan han til slutt gir blaffen, hater livet sitt og spiser alt han kommer over av tabletter. Hvordan han og moren prøver å kjempe seg ut av problemene. En sterk bok om en virkelighet mange ikke engang vet at eksisterer.
Harsvik, Oddmund: 12 kvinnelige alkoholikere
Helledal, Eline Johnsen: Broren min
Boka handler om en rusavhengig familie, og en lillesøsters kjærlighet til broren sin. Forfatteren skriver om sin 25 år gamle bror Henrik som har vært rusavhengig i ti år, og hennes håp om at han en dag skal bli rusfri.
Henriksen, Trond: Ingen murer er for høye
Trond Henriksen vokste opp i et røft miljø på Oslos østkant, og kom tidlig på kant med loven. Som gutt fant han seg bedre til rette i gjengen på Østbanen enn i klasserommet. Han ble arrestert første gang før han hadde nådd den kriminelle lavalderen på 14 år. Livet hans skulle bli dominert av alvorlig kriminalitet, lange fengselsstraffer og en stadig tyngre avhengighet av heroin. Veien tilbake til samfunnet fant han gjennom rehabiliteringsprosjektet Stifinner’n i regi av fengselsvesenet og Tyrilistiftelsen, noe som ble dokumentert i filmen Store gutter gråter ikke. Etter flere tilbakefall er Trond nå rusfri, jobber som programleder ved en nærradiostasjon og har blitt en profilert skikkelse i hjembyen. I denne nådeløse selvbiografien kaller han på både latter og gråt, og gir håp til andre som er langt nede.
Henschien, Siren: Hun ville jo ikke dø. Historien om Ragnhild
Forfatteren forteller i denne boka om Ragnhild Embla Helsengreen, som sommeren 2010 ble et av Norges yngste overdoseofre, 15 år gammel.
Kittilsen, Lars: Hei, jeg heter Lars… En Alkoholikers dobbeltliv
Om dobbeltlivet som alkoholiker, et liv preget av fornektelse, ensomhet, skjuling, skam og skyldfølelse. Men det er også en historie om veien tilbake til et godt liv uten alkohol.
Leander Aasen, Anita-Sunniva: Et hælvetes liv
Denne boken handler om forfatterens liv som rusmisbruker. Hun forteller om en oppvekst som var preget av overgrep, psykisk terror og vold fra alkoholiserte foreldre, og om hvordan dette har påvirket henne.
Lillo-Stenberg, Lars: Nini
Nini vokste opp som datter av en toppbyråkrat og en mangeårig statsråd, med en bror som ble statsminister og en søster som ble lege og direktør. Selv ble Nini heroinavhengig. Hun var bare 51 år da hun døde i 2014. Hva skjedde med henne, og hvem var hun egentlig? Ninis far og to søsken bidrar gjennom dybdeintervjuer, det samme gjør mange av hennes nærmeste venner. Lillo-Stenberg skildrer også hvordan hans eget liv på mange måter er viklet inn i Ninis historie, selv om deres liv fikk vidt forskjellige utfall.
Linderborg, Åsa: Meg eier ingen
Selvbiografisk barndomsskildring som omhandler forfatterens oppvekst med en alkoholisert far.
Lundekvam, Claus: En kamp til
I 2008 la han fotballskoene på hylla, og bestemte seg for å sette av to år til bare å kose seg. En tid som ble preget av rus- og sexavhengighet, som til slutt endte med innleggelse på avvenningsklinikk. En kamp til er en nådeløs personlig og selvutleverende historie om toppidrettens bakside.
Nord, Glenn: Nord og ned. Mitt liv som junkie
Nyquist, Petter: Petter uteligger. En fortelling fra gata
«Petter Uteligger. En fortelling fra gata» består av en rekke sterke historier både om det å være rusavhengig, og om å være pårørende, alt sett gjennom Nyquists undrende og menneskeliggjørende blikk.
Olsvik, Olaf/Jahr, Bjørn Olav: Rus og Rolex. Historien om en narkoman i hvit snipp
Boken handler om livet til forretningsmannen Olaf Olsvik, som fra å drive det stort innenfor tekstilindustrien på 1980-tallet, utviklet et ekstremt misbruk av alkohol og narkotika.
Ramm, Ane: Jeg skal passe på deg – en annerledes historie om rus
Sommeren 2017 kjøpte Ane Ramm heroin til datteren sin. Etter fire år med en narkoman datter innså hun at dette var den beste måten hun kunne hjelpe henne på. Hvordan havnet moren her? Med å bryte loven, med oppfatningen om hva som er god behandling, og egne forestillinger om å passe på barnet sitt? Jeg skal passe på deg handler om morens kamp for at datteren skal få et verdig liv.
Rausing, Sigrid: Mayhem: en fortelling om rus, avhengighet og en familie
Sigrid, broren Hans og svigersøsteren Eva tilhører alle Rausing-familien, en bemidlet slekt av kulturfilantroper. Imidlertid lever Hans og Eva et liv på kanten, som rusavhengige. En dag blir Eva funnet død hjemme. Sigrid begynner å nøste i trådene: hvordan kunne dette skje? Spørsmålet begrenser seg ikke til Evas dødsfall; Sigrid lurer også på hva som har vært utslagsgivende faktorer i brorens og Evas liv. Hvor kommer avhengighet fra, hva skal til for å hjelpe den avhengige, og hvem skal hjelpe den avhengiges pårørende? Ikke minst stiller Sigrid det nagende og fryktelige spørsmålet: kunne hun og familien ha gjort noe mer?
Sandberg, Elise: Du er ikke alene. En mors dagbok. Del 1 og 2.
To bøker som tar for seg hvordan det er å være pårørende til rusavhengige. Boken tar for seg problematikken rundt å ikke bli forstått og sorgen over å miste de man er i glad, på grunn av rus.
Winge, Julie: Fyllik
Skuespiller Julie Winge hadde sitt første møte med alkohol som 13-åring, og opplevde umiddelbart en sterk kjærlighet til rusen. Men kjærligheten utviklet seg snart til et alvorlig alkoholproblem. Dette er historien om mange år med daglig fyll, angst og dramatiske hendelser. Til slutt kom ultimatumet: Winge måtte slutte å drikke, ellers ville hun miste barna sine.
Skjønnlitteratur for voksne:
Andersen, Anders T.: Thomas Olsens første verdenskrig
Romanen handler om hvor mye et menneske kan tåle før det går til grunne, og hva prisen er for å holde ut. Da Thomas Olsen får beskjed om at hans gamle, fordrukne far er død, kommer minnene fra oppveksten tilbake med full kraft. Vi følger Thomas tilbake til da han måtte forsvare seg og lillebroren mot deres egen far, og også forsvare faren og resten av familien mot omverdenen.
Austegard, Marthe: Even
Even vokser opp i en familie med rusproblemer. Det finnes kjærlighet, men det blir en kamp mellom rusen og forsøkene på å leve som en lykkelig familie. Etter hvert flytter Even i fosterhjem, men det løser ikke problemene. Som voksen sliter Even med erfaringene fra barndommen. Romanen skildrer et barns ubetinget kjærlighet til foreldrene til tross for uheldige oppvekstsvilkår, og også hvor mye en enkeltperson kan bety for et menneske.
Barmen, Ane: Pappa var nesten på Woodstock
Theis bur åleine og har ikkje mykje omgang med andre enn hunden Snuppa. Men Snuppa er gammal og må avlivast, og Theis tek kontakt med dottera Ruby etter fleire års stille. Ruby kvir seg for å ha noko å gjere med den tidvis alkoholiserte faren. Ho og sambuaren har dessutan lenge prøve å få barn saman, utan hell, og nye møte med faren minner henne om alt det dei ikkje får til, nokon av dei.
Pappa var nesten på Woodstock er ein roman om korleis oppveksten formar oss, om skam og tilgjeving. Det ei forteljing om om dei forventningane ein har til seg sjølv og til kvarandre, og om korleis det ein ønskjer seg aller mest, ofte er nærare enn ein skulle tru.
Dawson, Juno: Fri
Da sosietetsjenta Lexi Volkov nesten dør av en overdose, tror hun bunnen er nådd. Hun tar feil. Hun treffer bunnen da hun blir tvunget til å dra på en eksklusiv rehab. For Lexi og alle de andre på dette stedet er det kun en vei opp. Mens hun møter sine egne demoner, oppdager Lexie at kjærligheten er det mektigste dopet av dem alle. Og det er ikke enkelt å holde seg ren. «Clean» er en ungdomsroman om avhengighet, kjærlighet og fortvilelse.
Ejersbo, Jakob: Nordkraft
En bok om en gruppe unge mennesker som lever på begge sider av lovens grense. Handlingen foregår i Ålborgs narkotika- og rockemiljø i begynnelsen av 1990-årene. Vi møter misbrukere, drømmere, kynikere og fortapte foreldre som alle bare så vidt holder det gående, hvis de lar være å se seg tilbake.
Fonn, Maria Kjos: Heroin Chic
«Unikt om heroinmisbruk. Det er rått og brutalt, det gjør vondt, men er vakkert skrevet … Maria Kjos Fonn har en helt unik evne til å fortelle vonde, vakre og verdifulle historier om mennesker på skyggesiden …» Trine Saugestad Hatlen, VG (Terningkast 5)
Fonn, Maria Kjos: Kinderwhore
Moren til Charlotte er alltid hjemme, likevel er hun aldri der. Hun bruker mesteparten av tiden til å sove, og sterke medisiner for å holde seg i søvn. Når moren ikke sover, gir hun Charlotte nye fedre. Én av dem viser henne et glimt av at noe annet og bedre er mulig. Men det varer altfor kort, så kommer det en ny far.
Som tolvåring opplever Charlotte noe hun ikke har forutsetning for å ta innover seg. Etter hvert fatter hun nytten av morens pillebruk, glad for å oppdage at det finnes måter å skru av følelsene sine på. Snart lever Charlotte med stor avstand både til seg selv og til andre. Er det mulig å komme seg ut av en barndom med så destruktive mønstre?
Hjorth, Vigdis: Hva er det med mor
Mari, som er i tenårene, får høre: «Hva slags mor har du egentlig?» Det er nettopp det hun prøver å finne et svar på. Gjennom dette morsportrettet blir vi konfrontert med spørsmålet om hvilket ansvar vi har for oss selv, og for hverandre
Johansson, Linna: Lollo
Lollo og Lidija vet ikke hva de vil med livene sine. De bare vet hva de ikke vil ha: det voksne livets konvensjoner og levesett, familie, jobb og kjedsommelighet. Etter videregående skole velger de i stedet å bare kjøre rundt. Men tiden løper ut, pengene tar slutt og uroen plager dem. Så finner et uventet møte sted. En karismatisk leder ønsker dem velkommen inn i sin krets, hvor festivalene avløser hverandre og penger ikke er noe problem. Det ser ut som en drøm, som en plutselig og uventet utvei. Men snart viser det seg å være noe helt annet.
Jægtnes, Hilde Susan: Gildra
«Hun ville dusje, det var det eneste hun ville. Hun ringte på en dør, prøvde å gjette hva klokken var, ga opp. Noen åpnet, en kvinne med utydelig utseende, sitrende forsøk på et smil. Kan jeg være så snill å få låne dusjen? ba hun med tårer i øynene. Jeg er fra Norge. Jeg orker ikke mer. Kvinnen nikket nølende, rygget og ga plass til henne – at noen ville slippe henne inn – alt hun ville var å dusje, å skylle av seg uvesenet. Vodkaflaska hadde hun satt fra seg bak gjerdet, kvartfull.»
Hanna reiser til Island for å jobbe på bondegård som et ledd i veterinærutdannelsen. I ett år strever hun for å bli akseptert i et samfunn preget av hardt fysisk arbeid, utilregnelige dyr og overskridende fyll.
Kaldhol, Marit: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lodz
To søstrer, Jenny og Solrun, veks opp saman med mamma og bestefar Olvar. Dei leikar på stranda og i skogen, byggjer hytte i det store tuntreet. Mamma les eventyret om Raudhette og ulven. Storesøster Solrun skulle alltid passe på Jenny. Ingen skulle gå seg vill. Mamma skulle vere der. Det skulle vere sol. Det som hender skulle ikkje hende.
Jenny må vere sterk, ta ansvar, vise omsorg. Men kven skal ha omsorg for Jenny? Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz er ein roman om eit nært og sårt søsterforhold, og om det å vere pårørande.
Kittelsen, Erling: Jeg, Jako
Jeg-personen i Erling Kittelsens nye roman havner innerst i en fjordarm på sørvestlandet. Bak seg har han et slags havari som narkovrak, da han som gutt endte på et loftsrom hvor det bor en gammel mann. Midt i abstinensen vokser det fram en indre verden knyttet blant annet til figuren Jako, som han lar reise til sine dyrevenner. Etter hvert tar han og den gamle turer ut i byen sammen. Hele tiden må han lure seg unna forfølgere. De kommer borti en seanse med helt unge misbrukere som blir ledet til å tro at de trenes opp for å bli observatører av hendelser i det ytre rom. Slik blir de lokket til narkomisbruk. Til slutt skjer en uforklarlig hendelse. Det er den som gir jeg-personen støtet til å fortelle det hele. For å få den plassert inn i sitt liv som voksen.
Lindstrøm, Merethe: Fra Vinterarkivene
«Fra vinterarkivene» er en akutt og dypt personlig roman. I glassklare bilder av omgivelsene til personer som befinner seg i en slags eksistensiell nød og hjelpeløshet overfor livet, speiler forfatteren sin egen historie.
Neegaard, Miriam: Stormen og stillheten
Amalie er 26 år og har mistet broren sin. Hun kommer seg så vidt gjennom dagene, og nettene er preget av mareritt med minner fra barndommen. Andreas var et vidunderbarn som spilte piano fra barnsben av og hadde musikk/fargesynestesi. Som 17-åring fikk han en psykose som resultat av hasj-røyking, og ble slukt av psykiatrien. Amalie skjønner at hvis hun noen gang skal kunne se fremover, så må hun finne ut hva som egentlig skjedde.
Rishøi, Ingvild Hedemann: Stargate
«Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far.
Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog.
Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.
Ryberg, Alicia Thi Nguyen: Jeg har fotografert deg mens du sover
«Jeg har fotografert deg mens du sover» er en sart historie om studenten Inga, fortalt gjennom en rekke brev hun skriver til menneskene i livet sitt, både levende og døde. Vi får gradvis vite mer og mer om Ingas barndom og småsøsken, om venner og studier, om kjæresten, og trangen til å dempe problemer med alkohol. Alicia Ryberg skriver på en inderlig, men behersket måte, med et språk som vakkert formidler Ingas blikk på verden. «Jeg har fotografert deg mens du sover» er en innsiktsfull roman om omsorg og relasjoner, om det å forstå seg selv og sitt forhold sine nærmeste.
Sandem, Vidar: Livet går så fort at du tror det står stille
Livet går så fort at du tror det står stille er en historie om en ung gutt som vokser opp med en alkoholisert og voldelig far, om guttens forhold til moren og broren, om Lise; som han forelsker seg hodestups i, og hvordan livet senere, som godt voksen mann, når moren dør, invaderes av minner og drømmer.
Seljestad, Lars Ove: Snøen stryk ut alle spor
I en industriby i en vestlandsfjord har en tolv år gammel farløs gutt vært hos rektor og fått med seg lapp hjem som han skal vise til moren. Så langt kommer han aldri. Det snør og han blir syklende rundt på kaia med lappen i baklomma med tanker og minner kvernende rundt i hodet. Under halvtaket på et repos like ved viser de andre guttene fra klassen sine sykkelkunster for hverandre. Han er utstøtt. Hjemme i leiligheten er moren. Hun er ute hver natt og drikker sammen med andre likesinnede. Om dagen sover hun og går på piller utskrevet av fastlegen. Hun har også minner. Gjennom disse to fortelles en roman om overgrep, omsorgssvikt og mobbing på skole og i lokalsamfunn, og om en mann og en far som var lyset og tryggheten, og som ga gutten ansvaret for moren og lillebroren da han ble syk. Familien er alt han har.
Stuart, Douglas: Shuggie Bain
Handlingen i Shuggie Bain utspiller seg i Glasgows arbeiderklassestrøk på 80-tallet. I skyggen av en teknologisk revolusjon og økende arbeidsledighet ser mange drømmene sine forvitre. Midt i alt dette står Agnes Bain. Som forelder ønsker hun det aller beste for seg og barna sine, og visst har hun store forventninger til livet. Men så blir hun forlatt av barnas far, og mens Agnes døyver smerten med et stadig økende alkoholmisbruk, forlater barna henne, en etter en. Den som holder ut til sist, er lille Shuggie Bain – gutten som ikke finner seg til rette, og som elsker sin mor over alt.
Yndestad, Monika NOrdland: Overdose
Boken er en fiktiv dokumentar om noe alt for mange foreldre opplever; at dop blir den vesentlige del av barnets hverdag, og å miste sitt barn i overdosedøden. Det handler om en mors nesten håpløse kamp, om et hjelpeapparat som ikke er i stand til å hjelpe, om maktesløshet men også om vilje.
YNDESTAD, MONIKA NORDLAND: SO RO
Femten år gamle Inge har fått feile venner og begynt å eksperimentere med narkotika. Vi følger moren, Malenes fortvilte og ensomme kamp mot sønnens demoner og systemet som skulle tatt vare på ham. Boken er et knallhardt og direkte møte med narkotikamisbruk og de konsekvensene det får.
Ärlemalm, David: Litt død rundt øynene
Når Sofia dør av en overdose, må Arto bli nykter. Han prøver hardt å skape et normalt liv for seg selv og den fem år gamle datteren Bodil. Så blir han beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer og får sparken fra jobben på skolekjøkkenet. Arto prøver å redde Bodil og seg selv, men presses til å skaffe penger slik han gjorde før, slik han kan best, og tvinges stadig lengre inn i en verden av løgn, kriminalitet og vold.
Fortellingen om Arto og Bodil er rå og øm. Artos kamp for å overleve som tidligere rusmisbruker og alenepappa viser et fordømmende og umenneskelig samfunn fra en skyggeside vi sjelden får lese om.
For barn og unge:
Ingvaldsen, Bjørn: Nattskift i Nekropolis
Noen arbeider om dagen, andre om natta. Moren til Max er nattarbeider. Om nettene sitter hun på kontoret sitt i kjelleren, om dagen sover hun. Max er alene. Han går på skolen og på trening, og noen ganger reiser han til faren sin i helgene. Men hjemme er han alene.
Ute i garasjen står bestefarens gamle sportsbil. En MG. Det er sjelden noen kjører med den, men Max og bestefar finner tomme vinflasker i bilen. Det er ikke bare jobbing moren til Max gjør om natten. Hun drømmer også. Om å reise, om å treffe noen og å bli anerkjent for arbeidet sitt. Moren til Max forsker på døden. På stedene de døde er. Kirkegårder, gravfelt og nekropoliser. På alt det mørke. Det er derfor hun arbeider nattskift.
Kleiva, Rønnaug: Vinden og Kattane
Femten år gamle Johanna bur saman med mor og veslesøster, og ho må ta ansvar for dei begge. Mor drikk for mykje og anstrenger seg for ikkje å tenke på det endelause. Veslesøster er berre sju år og ønsker seg mest av alt i verda ein eigen kattunge som ho kan passe på. Samstundes leitar Johanna etter nærleik hos gutar som kanskje ikkje maktar å gi henne det ho treng.
Vinden og kattane handlar om ei ung jente som blir vaksen altfor fort, men det er også ei historie om sterke familieband, lojalitet og djup kjærleik.
Lønne, Audhild hjellup: Hvorfor blir pappa så rar?
Faren til Anne ruser seg, og når han gjør det blir han veldig rar. Anne synes det er tøft og vanskelig, og noen ganger skammer hun seg over faren sin. Boken tar for seg hva det vil si å være rusmisbruker og hvordan Anne fikk hjelp. Siste kapittel inneholder øvelser og råd.
Laberg, Hans Petter: Ingenting blir som før
Ikke alle brødre er mors beste barn. 16 år gamle Markus og storebroren hans, Victor, har et problematisk forhold. Victor er langer og småskurk. Markus savner Victor og vil gjerne ha kontakt, men det er ikke så enkelt. Victor er ikke en man kan stole på. En lørdagskveld blir Markus med Victor på en biltur for å levere en bag, og ting går galt. Dette er historien om den helga mot slutten av tiende klasse som ikke ble helt som forventet, den samme helga som Markus møter Sara. Fortelling for ungdomstrinnet.
Rishøi, Ingvild Hedemann: Stargate
«Jeg kalte deg ikke Ronja for at du skulle vokse opp på Tøyen», sier Ronjas far.
Men det er Tøyen de bor på, Ronja, faren og storesøsteren Melissa. Det nærmer seg jul. Faren har mistet enda en jobb. Derfor må Melissa ut og lempe juletrær, Ronja må selge kranser og nek, faren må på puben Stargate, og desember handler om våte votter, provisjon og øl. Men også om tre vise menn, en stjerne og en skog.
Stargate er en julefortelling for vår tid: magisk realisme i et juletreutsalg på Tøyen.
Sverdrup, Kari: Hjemme er et annet sted
Robin Robertson, 14 år, har banket opp Martin i klassen fordi Martin sa noe om moren hans. Nå må ha forklare seg. Men hvor mye tør han å si? Etter at pappa døde begynte mamma å…? At Dan og han selv prøvde å stille opp for lillebroren Mike…? Dette er en gripende, virkelighetsnær fortelling om en ung gutt som påtar seg et alt for stort ansvar.
Svingen, Arne: Et hundeliv
Basse er en hund som lever et skikkelig hundeliv. Han er en veldig lat hund. Eieren hans blir kalt Narko-Kjell og er hans beste venn. De bor sammen i verdens mest rotete leilighet. En dag banker det på døra og der står Gusto, en gutt som har noe veldig viktig å spørre om. Et spørsmål som kan forandre alt. Dette er en litt skrudd vennskapsroman hvor alt blir fortalt i fra Basses perspektiv om et vanskelig tema, narkomani. Historien handler om trofaste venner og brødre, om mødre på sykehus og narkobaroner, om fattigdom, desperasjon og desperate løsninger, men mest av alt handler den om vennskapet mellom hunden Basse og Narko-Kjell. Fortelling for mellomtrinnet.
Faglitteratur:
Om barn som pårørende:
Bergem, Anne Kristine: Når barn er pårørende
Haugland, Bente Storm Mowatt (red.): Familier i Motbakke
Når sykdom eller rusavhengighet rammer familier, kan motbakkene virke tunge og uoverkommelige. Denne boken handler om hva som kan være god støtte når bakken er brattest. Helsearbeidere har lovpålagt plikt til å se til at barns behov blir ivaretatt når foreldre har alvorlig sykdom eller rusavhengighet. I Familier i motbakke beskrives en rekke hjelpe- og støttetiltak; fra lavterskeltiltak til samordning av tjenester, behandling og nettverksarbeid. Det er forskernettverket i BarnsBeste som står bak boken, og den har bidrag fra barn som har vokst opp med alvorlig syke eller rusavhengige foreldre, og fra klinikere og forskere.
Sundfær, Aase: God dag, jeg er et barn
Boken handler om barn som har foreldre med rusproblemer og/eller en psykisk sykdom. Den omfatter sentral kunnskap og problemstillinger knyttet til barnets alder. Gjennom kapitlene følger vi historien til Tom og Anett, som bygger på en studie gjennom 25 år av barna til en gruppe mødre med rusproblemer og psykiske vansker.
Vallesverd, Vibecke Ulvær (red.): I for store sko
Hvor går grensen før barns oppgaver hjemme blir en belastning? I denne boken møter du ti unge voksne som har vokst opp med foreldre som av ulike årsaker har hatt behov for støtte i voksenrollen. De har forskjellige historier, men felles for dem er at de har påtatt seg omsorgsoppgaver som normalt hører til voksne.